Drönarfilm för Netonnet:s Grumme-parodi

 Hösten 1991 blev TV4 den första reklamfinansierade tv-kanalen som fick sända i marknätet. En av de första reklamer som den breda svenska allmänheten fick se var reklamfilmen för Grumme tvättsåpa. "Det tycker jag verkar bra för framtiden" härmade barnen på skolgårdar runt om i landet och de flesta som är födda på åttiotalet eller tidigare kommer ihåg reklamen än i dag.



2016 fick vi vara med och leverera drönarfoto när regissören Johan Kling gjorde en parodi på reklamen för Netonnet. Originalet är filmat från en riktig helikopter med den tidens state of the art-stabilisering som hette Wescam. Den stabila flygfilmen med sin långa utzoomning imponerade säkert i sig på många tittare. Det är svårbedömt huruvida flickans dialog i Grumme-reklamen är direktinspelad med dold mygga eller dubbad i efterhand. Störljud från helikoptern borde inte ha varit några problem eftersom den troligen hovrade ett antal hundra meter bortanför ön, som ligger i Nämdöfjärden utanför Ingarö. I Netonnet-versionen, där alltså en drönare (Inspire X5 RAW) hovrade framför stugan, fick dialogen i alla fall eftersynkas på grund av oljudet. Men det syns knappt, vilket ger ett mycket bra betyg till skådespelaren!



Så här såg det ut på inspelningen


Fotograf Fredrik Backar, regissör Johan Kling och drönarfotograf Henrik Jensen försöker gömma sig bakom en ventilationstrumma för att göra postproduktionen lättare. Till höger syns Marcus Karlberg från Video Assist.


Fotograf Fredrik Backar dirigerar drönaren så att startbilden blir samma som originalet.

Kommentarer